Składniki:
- 50 dkg filetu z piersi indyka
- 1/3 kostki masła
- 6 łyżek oleju
- 20 dkg pieczarek pokrojonych na ćwiartki
- 20 dkg białych części pora pokrojonych w plastry o grubości 1 cm
- 20 dkg podgotowanych ziemniaków
- 2 łyżki posiekanej szalotki
- 6 łyżek białego wytrawnego wina
- ½ łyżeczki posiekanego rozmarynu
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Filet umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem. Na patelnio rozgrzać 2 łyżki oleju i 1 łyżeczkę masła, obrumienić mięso z obu stron. Tak przygotowane mięso przełożyć do naczynia żaroodpornego, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni C i piec polewając odrobiną wody, a potem sosem który się wytworzy. W międzyczasie przygotować pozostałe składniki dania. W osobnych rondlach usmażyć na maśle z olejem (2 łyżeczki oleju i 1 masła) obgotowane i pokrojone ziemniaki, pieczarki, por. Trzymać w cieple. Z powstałego podczas pieczenia mięsa sosu, posiekanej dymki i wina sporządzić mieszankę, gotować powoli aż się zredukuje, dodać rozmaryn i 1 łyżeczkę masła, chwilę p[odgrzewać, przyprawić do smaku. Upieczony filet pokroić w plastry, ułożyć na środku półmiska, obłożyć pozostałymi składnikami, polać sosem i podawać.