Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Karbinadle w szafranowym sosie

Składniki:


– Mięso mielone mieszane 70 dk
– Kapusta słodka ½ główki
– Ryż 1 ½ torebki błyskawicznej
– Jajka 2 sztuki

Przyprawy:
– Szafran
– Sól, pieprz
– Gałka muszkatołowa cała
– Kostka rosołowa warzywna

Wykonanie:
Kapustę poszatkować drobno i dobrze posolić, odstawić na godz. Po godzinie dobrze odcisnąć i jeszcze pokroić. Do mielonego mięsa wbić jaja, dodać ryż i przygotowaną kapustę. Przyprawić pieprzem, gałką i solą /ostrożnie z solą bo kapusta jest słona/ wszystko starannie wyrobić.

Z powstałej masy formować karbinadle wielkości śnieżki, uformowane posypać bułką tartą z obu stron. Na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć z obu stron na złoty kolor.

Usmażone karbinadle przełożyć do gęsiarki i podlać rosołem z kostki, dodać jedną torebkę szafranu i dusić pod przykryciem ok. 50 min od czasu do czasu przewracając ..

Kiedy karbinadle są już gotowe wykładamy na talerz a pozostały sos zagęszczamy lekko mąką ,ewentualnie doprawiamy do smaku

 

 

 

 

 

Smacznego!

 

 

Paweł

2 comments for “Karbinadle w szafranowym sosie

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *