Składniki:
– Mięso mielone mieszane 70 dk
– Kapusta słodka ½ główki
– Ryż 1 ½ torebki błyskawicznej
– Jajka 2 sztuki
Przyprawy:
– Szafran
– Sól, pieprz
– Gałka muszkatołowa cała
– Kostka rosołowa warzywna
Wykonanie:
Kapustę poszatkować drobno i dobrze posolić, odstawić na godz. Po godzinie dobrze odcisnąć i jeszcze pokroić. Do mielonego mięsa wbić jaja, dodać ryż i przygotowaną kapustę. Przyprawić pieprzem, gałką i solą /ostrożnie z solą bo kapusta jest słona/ wszystko starannie wyrobić.
Z powstałej masy formować karbinadle wielkości śnieżki, uformowane posypać bułką tartą z obu stron. Na rozgrzanym tłuszczu obsmażyć z obu stron na złoty kolor.
Usmażone karbinadle przełożyć do gęsiarki i podlać rosołem z kostki, dodać jedną torebkę szafranu i dusić pod przykryciem ok. 50 min od czasu do czasu przewracając ..
Kiedy karbinadle są już gotowe wykładamy na talerz a pozostały sos zagęszczamy lekko mąką ,ewentualnie doprawiamy do smaku
Smacznego!
Paweł
2 comments for “Karbinadle w szafranowym sosie”