Klopsiki:
- 60 dkg mielonej wieprzowiny
- 10 dkg mielonego tofu
- 3 łyżki mąki kukurydzianej
- 1 białko jaja
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka tartego imbiru
- 1 łyżka drobniutko posiekanej dymki
- sól, pieprz do smaku
Sos:
- 30 dkg kapusty pekińskiej
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 3 szklanki wywaru mięsnego
- 2 łyżki mąki
- sól, pieprz, cukier do smaku
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki klopsików dokładnie wymieszać, wyrabiać rękami przez kilka minut. Mokrymi dłońmi formować kuliste klopsiki (około 10 sztuk) W rondlu rozgrzać olej sezamowy, dodać czosnek, smażyć chwile mieszając, dodać kapustę, wywar mięsny, sos sojowy, przyprawy. Gdy kapusta zacznie mięknąć dodać klopsiki i powoli gotować 15 minut. Wywar zagęścić mąką rozmieszaną z kilkoma łyżkami wody, skorygować smak i podawać.