Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Klops wołowy

Skład:

  • 1kg mielonej wołowiny
  • łyżka oliwy
  • 2 jajka
  • cebula
  • szczypta suszonej mięty
  • pęczek natki pietruszki
  • 3 łyżki posiekanych migdałów
  • łyżka masła
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 1 łyżka mąki kartoflanej
  • sól, pieprz

Sposób przyrządzenia:
Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Oliwę rozgrzać w rondlu, wsypać pokrojoną cebulę i smażyć, aż się zeszkli. Wlać 3/4 szklanki wody, osolić. Dodać mielone mięso. Dusić około 20 minut na małym ogniu. Przestudzić. Mięso wymieszać z jajkami, posiekaną natką pietruszki,miętą, grysikiem i mąką, przyprawić solą i pieprzem. Na kawałku folii spożywczej uformować z masy prostokątny placek.
Mięso zrolować, pomagając sobie folią. Mięso posypać migdałami. umieścić w formie wyłożonej folią aluminiową tak, by na zewnątrz wystawały brzegi. Mięso posmarować stopionym masłem. Piec 40 minut w temperaturze 200ºC. Smakuje jako danie gorące (w sosie) jak i dodatek do pieczywa.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *