Składniki:
- 3 szklanki spirytusu
- 2 szklanki wody
- 6 szklanek miodu
Przyprawy:
- 2 łyżeczki drobno pokrojonej skórki pomarańczowej
- 1 łyżeczka drobno pokrojonej skórki cytrynowej
- 3 łyżeczki pokruszonego cynamonu
- 4 lekko zgniecione ziarna kardamonu
- 1 rozgnieciona gałka muszkatołowca
- 3 goździki
- 1 łyżeczka nasion kopru włoskiego
- 3 zgniecione ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżeczka zgniecionych ziaren pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka zgniecionych ziaren pieprzu białego
- 3 cienkie plastry imbiru
- 3 rozcięte wzdłuż laski wanilii
- szczypta szafranu
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie przyprawy zalać 2 szklankami wrzątku, przykryć, odstawić na 2 do 3 godzin. Napar przecedzić na sicie, a następnie przefiltrować. Klarowny napar podgrzać do temperatury około 40 stopni C, dodać miód, mieszać aż miód się rozpuści. Schłodzić, dodać spirytus, odstawić szczelnie przykryty (np. w słoju) na 24 godziny. Rozlać do czystych butelek, szczelnie zamknąć. Odstawić w ciemne chłodne miejsce na minimum 6 miesięcy.