Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Aromatyczne żeberka o orientalnym smaku

 

Składniki:

  • 1 kg żeberek wieprzowych

Marynata:

  • 4 łyżki miodu
  • 4 łyżki sosu ponzu
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 5 drobno posiekanych ząbków czosnku
  • pieprz mielony, anyż mielony, cynamon mielony, kolendra mielona do smaku

Sposób przyrządzenia:
Składniki marynaty wymieszać. Żeberka umyć, osuszyć, zalać w misce marynatą, odstawić na noc do lodówki. Obsączone z nadmiaru marynaty żeberka ułożyć na wysmarowanej olejem blasze do pieczenia. Pozostałą marynatę zagotować w małym rondlu. Piekarnik nagrzać do temperatury około 180 stopni C i piec w nim żeberka  kilkakrotnie je przewracając i polewając pozostałą marynatą. Po upieczeniu żebraka podzielić na porcje. Podawać z ziemniakami i  zasmażaną kapustą kiszoną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *