Składniki:
- 1 kg żeberek wieprzowych
Marynata:
- 4 łyżki miodu
- 4 łyżki sosu ponzu
- 2 łyżki sosu sojowego
- 5 drobno posiekanych ząbków czosnku
- pieprz mielony, anyż mielony, cynamon mielony, kolendra mielona do smaku
Sposób przyrządzenia:
Składniki marynaty wymieszać. Żeberka umyć, osuszyć, zalać w misce marynatą, odstawić na noc do lodówki. Obsączone z nadmiaru marynaty żeberka ułożyć na wysmarowanej olejem blasze do pieczenia. Pozostałą marynatę zagotować w małym rondlu. Piekarnik nagrzać do temperatury około 180 stopni C i piec w nim żeberka kilkakrotnie je przewracając i polewając pozostałą marynatą. Po upieczeniu żebraka podzielić na porcje. Podawać z ziemniakami i zasmażaną kapustą kiszoną.