Składniki:
- 4 duże ugotowane w mundurkach ziemniaki
- 50 dkg pikantnej kiełbasy
- 1 grubo pokrojona cebula
- 2 łyżki oliwy
- sól, pieprz, papryka
- 2 lub 4 jajka
- 1 łyżka octu
- 3 szklanki wody
Jajka z wody:
Składniki:
Sposób przyrządzenia:
Zacznę od sposobu gotowania ziemniaków. Wyszorowane szczoteczką ziemniaki zalewam wodą, doprowadzam do wrzenia i po 20 minutach gotowania odstawiam aby wystygły w wodzie w której się gotowały. Dzięki temu zabiegowi ziemniaki nie będą się rozpadały podczas smażenia.
Ziemniaki obieram ze skórki i kroję w plastry lub grubą kostkę. Na dużej patelni rozgrzewam oliwę, dodaję ziemniaki i dokładnie je obrumieniam. Do tak przygotowanych ziemniaków dodaję cebulę i pokrojoną w grubą kostkę kiełbasę i powoli smarze przez około 15 minut, delikatnie mieszając. Po 10 minutach zapiekankę przyprawiamy. Pora na przygotowanie jajek. Wodę doprowadzamy do wrzenia, dodajemy ocet i powoli wlewamy pojedynczo jajka. Woda musi wrzeć powolutku. Jajka gotujemy około 4 minut. Ziemniaki wykładamy na dwa talerze i łyżką cedzakową wyjmujemy jajka dając 1 lub dwa na porcję. Na zakończenie przyprawiamy jajka i po dodaniu zielonych akcentów podajemy zapiekankę.