Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Karp w sosie cebulowo pomidorowym

 

Składniki:

    • 50 dkg filetówz karpia
    • 2 łyżki skrobi kukurydzianej lub mąki ziemniaczanej
    • 1 ubite białko
    • sól, biały pieprz
    • kilka posiekanych listków bazylii
    • olej
    • 1 obrana i drobno posiekana cebula
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżka mąki
    • 1 szklanka bulionu drobiowego
    • sól, pieprz, cukier
    • kilka czarnych oliwek
    • śmietana – alternatywnie

 

Sposób przyrządzenia:
Na talerzu wymieszać sól, biały pieprz i skrobię kukurydzianą. Umytą i osuszoną rybę obtoczyć w przygotowanej panierce, otrząsnąć z jej nadmiaru i zanurzyć w ubitym białku. Na patelni rozgrzać dużą ilość oleju i smażyć w nim filety przez 5 minut. Po usmażeniu wyłożyć na papierowy ręcznik aby obsączyć filety z nadmiaru oleju, odłożyć w ciepłe miejsce.
W rondlu rozgrzać masło, dodać cebulę i po kilku minutach koncentrat pomidorowy. Chwilę dusić razem i podlać połową bulionu. Gotować powoli aż cebula zmięknie. Resztę bulionu wymieszać z mąką, dodać do rondla, doprowadzić do wrzenia mieszając. Smak skorygować cukrem i octem. Na koniec wrzucić jeszcze czarne oliwki.Tak przyrządzonym sosem podlać rybę,posypać bazylią i podawać. Jako dodatek podajemy ryż ugotowany na sypko lub pieczywo.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *