Składniki:
- 2,5 litra świeżych małży
- 1 łyżka oliwy
- 1 drobno pokrojona cebula
- 1 drobno pokrojona łodyga selera naciowego
- 3 drobno pokrojone ząbki czosnku
- 1 szklanka białego wina
- 3 szklanki soku pomidorowego
- 1 łyżeczka majeranku
- kilka drobno posiekanych listków bazylii
- kawałek skórki cytrynowej
- ¼ szklanki posiekanej natki pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Małże dokładnie wyszorować, otwarte odrzucić. W dużym rondlu rozgrzać oliwę, dodać cebule, zeszklić. Dodać seler, czosnek, odrobinę pieprzu, smażyć przez 2 minuty. Dodać wino i po kilku minutach gotowania dodać sok pomidorowy. Doprowadzić do wrzenia, dodać skórkę cytrynową, majeranek, bazylię, gotować powoli aż seler zmięknie. Do tak przygotowanej bazy dodać małże, przykryć i gotować mieszając aż małże się otworzą Te których muszle pozostaną zamknięte odrzucić. Całość doprawić solą i pieprzem, posypać pietruszką i podawać. Można też przed podaniem usunąć połówki muszli bez mięsa.