Składniki:
- 6 udek kurczaka
- 2 łyżki oliwy
- 4 łyżki masła
- sól, pieprz
- brokuła
- 12 łyżka zielonego konserwowanego groszku
- 1 szklanka dobrej śmietany
- szczypta gałki muszkatołowej
- ½ łyżeczki kurkumy.
- pieprz, sól
Sos:
.
Sposób przyrządzenia:
Na patelni roztopić masło, udka obsmażyć, po 5 minut z każdej strony. Posypać solą i pieprzem. Przełożyć do płytkiego żaroodpornego naczynia. Wstawić do piekarnika z włączonym górnym opiekaniem. Piec 8-10 minut. Kiedy skórka się zrumieni, przewrócić na drugą stronę, posmarować resztą sosu, piec przez kolejne 8-10 minut. Przygotować sos. Brokuły dokładnie umyć, podzielić na różyczki, gotować 5 minut w niewielkiej ilości lekko posolonej wody, połowę różyczek zmiksować z bulionem, zalać śmietaną, dodać resztę różyczek brokuł, groszek, kurkumę. Dodać przygotowane udka. Całość podgrzać, przyprawić gałką muszkatołową, sosem sojowym, solą, pieprzem.