Składniki:
-
- 1szklanka śmietany kremówki
- 1łyżeczka żelatyny instant
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 1 puszka ananasów
- 2 paczki biszkoptów szampanek
- 1 budyń waniliowy(z cukrem)
- 1 szklanka mleka
- 100g masła
- 1 łyżka startej czekolady
Sposób przyrządzenia:
Śmietanę podgrzać. Rozpuścić w niej jedna czekoladę. Odstawić do lodówki. Ananasy osączyć(sok zostawić),drobno pokroić. Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu .Ostudzić, a następnie zmiksować z ananasami i masłem. Spód tortownicy wyłożyć warstwą biszkoptów .Zrobić z nich również parkanik wokół rantów formy. Żelatynę rozpuścić w 0,5 szklanki soku z ananasów. Nasączyć biszkopty. Wyłożyć na nią masę budyniową. Czekoladę z kremówką wyjąc z lodówki ubić. Ciemnym kremem przykryć poprzednią warstwę Wierzch wyrównać. Tort wstawi do lodówki na 2 godziny. Drugą czekoladę rozpuścić na parze. Rozsmarować na folii aluminiowej. Odstawić na 2 godziny. .Potem łopatka zeskrobać czekoladę formując ruloniki Posypać nim wierzch tortu i oprószyć go tartą czekoladą.
Rada: zamiast robić ruloniki tort można posypać tarta na tarce czekoladą(np. biała i ciemna