Składniki:
- 1 tylna golonka
- 1 kieliszek wódki
- 2 szklanki jasnego piwa
- 1 łyżeczka cukru
- włoszczyzna jak do rosołu
- liść laurowy
- kilka ziaren ziela angielskiego i pieprzu
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Golonkę opal, oczyść nożem, opłucz, zalej piwem, posól, dodaj liść laurowy, ziele angielskie, pieprz, wódkę i miód i powoli gotuj, aż mięso będzie prawie miękkie. Wtedy włóż umytą, obraną włoszczyznę i dogotuj ją. Golonki wyjmij ułóż w naczyniu do zapiekania, wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i dopiec obracając i smarując pozostałą z gotowania resztką wywaru. Ziemniaki obierz, obgotuj przez 20 minut, i pod koniec pieczenia golonki wstaw do piekarnika aby się opiekły. Podajemy z modrą i białą kapustą i chrzanem lub musztardą. Zielony akcent uatrakcyjni danie.