Składniki:
- 1 kg mięsa baraniego
- makaron lasagne
- 1,5 litra wody
- 2 marchewki
- 3 cebule
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Mięso umyć, ułożyć w rondlu, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia, dodać 1 obraną cebulę, pokrojoną w plastry marchew, gotować 2 godziny. W międzyczasie ugotować płaty makaronu lasagne wg przepisu na opakowaniu, odcedzić, przelać zimną wodą, obsączyć. Używając noża lub radełka pokroić makaron w duże romby. Miękką baraninę, cebulę i marchew wyjąć, mięso ,podzielić na porcje, włożyć ponownie do wywaru, wywar przyprawić, dodać pozostałe cebule pokrojone w piórka, gotować jeszcze 10 minut. Podawać nakładając na talerz porcję mięsa i makaron, posypać zieleniną. W Kazachstanie oczywiście makaron wykonuje się w domu.
2 comments for “Zupa Baszbarmak”