Składniki:
-
- 1 duża golonka tylnia
- 1 kg niedużych ziemniaków
- 1 cebula
- 5 ząbków czosnku
- 1 szklanka piwa
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Golonkę obalić aby usunąć resztki szczeciny, oskrobać nożem, dokładnie umyć i osuszyć. Czosnek obrać, ząbki przekroić na połowę, ostrym nożem ponacinać golonkę i w powstałe otwory powkładać czosnek obtoczony w soli i pieprzy. Golonkę natrzeć solą i pieprzem, odstawić na kilka godzin w chłodne miejsce. Tak przygotowaną golonkę obsmażyć na bardzo gorącym smalcu, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać piwem, obłożyć plastrami cebuli, dodać liść laurowy i ziele angielskie. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez około 1,5 godziny polewając piwem.. W międzyczasie ziemniaki dokładnie umyć, zalać wrzątkiem i gotować przez 15 minut i odcedzić. Gdy golonka będzie dochodziła, dodać obgotowane ziemniaki i piec jeszcze razem około 15 minut. Wyłożyć golonkę na półmisek, obłożyć ziemniakami, udekorować zieleniną. Pozostały z pieczenia sos przetrzeć przez sito podawać w sosjerce. Znakomitym dodatkiem do tego dania będzie duszona kapusta kiszona, buraczki z chrzanem itp.
1 comment for “Golonka pieczona z ziemniakami”