Składniki:
- 1 czerwony grejpfrut
- 1 blanszowana marchewka
- 3 listki zielonej sałaty
- 1 łyżka migdałów w płatkach
- szczypior
Sos:
- 6 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka octu winnego
- 1 łyżeczka posiekanej zielonej pietruszki
- sól, cukier i pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszać. Odstawić na jedną godzinę. Grejpfruta obrać obrzynają skórę i białą włókninę bardzo ostrym nożem, podzielić na cząstki, obrać je z błon. Sałatę podzielić rozrywając liście palcami. Obgotowaną przez kilka minut marchewkę pokroić wzdłużnie na cienkie plastry. Wszystkie składniki sałatki wymieszać, skropić sosem, przybrać długimi kawałkami szczypiorku, schłodzić i podawać.