Składniki:
-
- 25 dag mięsa wołowego
- 15 dkg ciecierzycy
- 1 posiekana cebula
- 2 posiekane ząbki czosnku
- 1 grzyb suszony
- 1 łyżka oliwy
- 1,5 litra bulionu drobiowego
- 2 ugotowane na twardo jajka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- pieprz i sól
Sposób przyrządzenia:
Ciecierzycę wypłukać, zalać wodą i pozostawić na kilkanaście godzin. Mięso pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulkę i czosnek. Mięso, ciecierzycę, cebulę i czosnek zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia i powoli gotować aż mięso i ciecierzyca zmiękną. Z masła i mąki przygotować jasną zasmażkę, schłodzić, zagęścić nią zupę. Jajka obrać, pokroić, dodać do zupy. Przed podaniem posypać zieleniną.