Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Zupa marokańska z ciecierzycy

Składniki:

    • 25 dag mięsa wołowego
    • 15 dkg ciecierzycy
    • 1 posiekana cebula
    • 2 posiekane ząbki czosnku
    • 1 grzyb suszony
    • 1 łyżka oliwy
    • 1,5 litra bulionu drobiowego
    • 2 ugotowane na twardo jajka
    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżka mąki
    • pieprz i sól

Sposób przyrządzenia:
Ciecierzycę wypłukać, zalać wodą i pozostawić na kilkanaście godzin.  Mięso pokroić na małe kawałki. Na patelni rozgrzać oliwę, zeszklić na niej cebulkę i czosnek. Mięso, ciecierzycę, cebulę i czosnek zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia i powoli gotować aż mięso i ciecierzyca zmiękną. Z masła i mąki przygotować jasną zasmażkę, schłodzić, zagęścić nią zupę. Jajka obrać, pokroić, dodać do zupy. Przed podaniem posypać zieleniną.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *