Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak pieczony z oliwkami i grzybami

Składniki:

    • 1 kurczak
    • 2 łyżki masła lub oliwy
    • 20 dkg grzybów leśnych lub pieczarek
    • 20 dkg oliwek bez pestek
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Kurczaka umyć, osuszyć, podzielić na 8 porcji. Każdą porcję dokładnie natrzeć solą i pieprzem, odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. Tak przygotowanego kurczaka ułożyć w naczyniu żaroodpornym, polać oliwą lub rozpuszczonym masłem. Pieczarki i oliwki pokroić w plastyd, dodać do kurczaka. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni C przez około 1 godzinę, obracając i polewając wytworzonym sosem. Podawać z frytkami i surówka.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *