Składniki:
- 50 dag brokułów
- 1 litr bulionu drobiowego
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka oliwy
- sól, pieprz
- 4 jajka
- 1 łyżka śmietany
- 1 łyżeczka masła
- sól, pieprz
Omlet:
Sposób przyrządzenia:
Brokuły opłukać pod bieżącą wodą, podzielić na różyczki. Cebulę i czosnek obrać, drobno posiekać. Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kosteczkę. Na patelni roztopić masło, dodać oliwę, podsmażyć cebulę z czosnkiem na jasnozłoty kolor. Bulion drobiowy doprowadzić do wrzenia, dodać zawartość patelni i różyczki brokuł, zmniejszyć ogień, gotować przez 15 minut pod przykryciem. Jajka ubić ze śmietaną, przyprawić solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać masło i wlać masę jajeczną, smażyć na niewielkim ogniu. Kiedy spód się lekko zrumieni omlet obrócić i dosmażyć, zsunąć na talerz, pokroić w prostokąty lub łupki. Zupę ewentualnie doprawić, dodać zieleninę. Podawać z przygotowanym omletem. Zupę można zabielić śmietaną.