Składniki:
-
- 1 kurczak
- ½ szklanki płatków z migdałów
- oliwa z oliwek
- 2 pomidory
-
- 2 szklanki kwaśnego mleka lub jogurtu
- 4 łyżki ostrego keczupu
- 1 łyżeczka mielonego chili
- 2 rozgniecione ząbki czosnku
- 2 łyżeczki soli
Marynata:
Sposób przyrządzenia:
Kurczaka umyć, podzielić na 2 lub jeśli duży na 4 części. Składniki marynaty wymieszać, polać nim kurczaka, odstawić do lodówki na kilka godzin. Zamarynowanego kurczaka obsączyć z marynaty, wytrzeć ręcznikiem kuchennym. Tak przygotowane porcję ułożyć na blasze do pieczenia, polać oliwą, obsypać migdałami. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C i piec kurczaka 30 minut. Pomidory pokroić w grube plastry, posolić lekko, obłożyć nimi piekącego się kurczaka, temperaturę piekarnika obniżyć do 160 stopni i piec jeszcze 30 minut. Podawać z frytkami i ulubionymi dodatkami.