Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kurczak pikantny pieczony z migdałami

 

Składniki:

    • 1 kurczak
    • ½ szklanki płatków z migdałów
    • oliwa z oliwek
    • 2 pomidory
  • Marynata:

    • 2 szklanki kwaśnego mleka lub jogurtu
    • 4 łyżki ostrego keczupu
    • 1 łyżeczka mielonego chili
    • 2 rozgniecione ząbki czosnku
    • 2 łyżeczki soli

Sposób przyrządzenia:
Kurczaka umyć, podzielić na 2 lub jeśli duży na 4 części. Składniki marynaty wymieszać, polać nim kurczaka, odstawić do lodówki na kilka godzin. Zamarynowanego kurczaka obsączyć z marynaty, wytrzeć ręcznikiem kuchennym. Tak przygotowane porcję ułożyć na blasze do pieczenia, polać oliwą, obsypać migdałami. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C i piec kurczaka 30 minut. Pomidory pokroić w grube plastry, posolić lekko, obłożyć nimi piekącego się kurczaka, temperaturę piekarnika obniżyć do 160 stopni i piec jeszcze 30 minut. Podawać z frytkami i ulubionymi dodatkami.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *