Customize Consent Preferences

We use cookies to help you navigate efficiently and perform certain functions. You will find detailed information about all cookies under each consent category below.

The cookies that are categorized as "Necessary" are stored on your browser as they are essential for enabling the basic functionalities of the site. ... 

Always Active

Necessary cookies are required to enable the basic features of this site, such as providing secure log-in or adjusting your consent preferences. These cookies do not store any personally identifiable data.

No cookies to display.

Functional cookies help perform certain functionalities like sharing the content of the website on social media platforms, collecting feedback, and other third-party features.

No cookies to display.

Analytical cookies are used to understand how visitors interact with the website. These cookies help provide information on metrics such as the number of visitors, bounce rate, traffic source, etc.

No cookies to display.

Performance cookies are used to understand and analyze the key performance indexes of the website which helps in delivering a better user experience for the visitors.

No cookies to display.

Advertisement cookies are used to provide visitors with customized advertisements based on the pages you visited previously and to analyze the effectiveness of the ad campaigns.

No cookies to display.

Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Podgrzybek

Podgrzybek (Xerocomus ) – rodzaj grzybów z rodziny borowikowatych. Występują w lasach iglastych i liściastych prawie całej kuli ziemskiej. Wszystkie gatunki są jadalne. W Polsce dość licznie spotykane podgrzybki to: złotawy, brunatny i zajączek. W sumie w naszym kraju występuje 6 do 7 gatunków. W Europie około 10. Gatunki należące do rodzaju podgrzybek:

 

Podgrzybek aksamitny (Xerocomus pruinatus) początkowo czysto żółty, potem czerwienieje od podstawy; brzeg k. często przebarwiony winnoczerwono; zarodniki drobno rowkowane. Występuje w lasach liściastych.



Podgrzybek brunatny (borowik kasztanowy, czarnulka, grzyb płowy)
(Xerocomus badius, Boletus badius) – gatunek grzyba jadalnego. Średnica dochodzi do 15 cm średnicy, u młodych egzemplarzy półkolisty z podwiniętymi brzegami, ciemnobrązowy z czerwonawym odcieniem lub kasztanowobrunatny. U starszych egzemplarzy kapelusz jest rozpostarty, dość płaski, czasem z wywiniętymi do góry brzegami. W Polsce dość często spotykany.

Podgrzybek brzoskwiniowy(Xerocomus armeniacus) – jadalny grzyb z rodziny borowikowatych. Kapelusz morelowy a następnie piaskowy. Występowanie: cieniste, ciepłe lasy liściaste, głównie pod dębami. Od czerwca do października. W Polsce bardzo rzadki – gatunek wymierający.


Podgrzybek czerwonawy
(Xerocomus rubellus) – gatunek jadalnego grzyba z rodziny borowikowatych o czerwonawo zabarwionym kapeluszu i oliwkowożółtych porach. Występuje od lipca do września na trawiastych obrzeżach lasów oraz w lasach liściastych i parkach. W Polsce niezbyt częsty.

Podgrzybek obciętozarodnikowy (Xerocomus porosporus) – gatunek grzyba jadalnego. Owocniki wyrastają od lata do jesieni, pojedynczo i w grupach, nieraz masowo, w lasach iglastych i liściastych, najczęściej pod dębami, pojedynczo, charakterystycznie popękana skórka z czerwono zabarwionym miąższem.

Podgrzybek pasożytniczy, podgrzybek tęgoskórowy, borowik pasożytniczy (Xerocomus parasiticus, Boletus parasiticus) – gatunek jadalnego grzyba z rodziny borowikowatych. Wyrasta pojedynczo lub kępkami na owocnikach tęgoskórów głównie w widnych borach sosnowych. Spotykany od sierpnia do października. Podlega ochronie gatunkowej.

Podgrzybek zajączek (zajączek, zajęcza warga, muchownik, borowik zajęczy) (Xerocomus subtomentosus) – gatunek grzyba jadalnego. W Polsce dość często spotykany. Występowanie: lasy iglaste i liściaste. Często występuje w pobliżu dębów, pojedynczo lub grupowo. Od lipca do końca października.



Podgrzybek złotawy
(Xerocomus chrysenteron) – gatunek grzyba z rodziny borowikowatych. W Polsce jest gatunkiem bardzo pospolitym. Występuje w lasach iglastych i liściastych od czerwca do listopada.


Podgrzybek żeberkowany
(Xerocomus spadiceus)- jadalny grzyb z rodziny borowikowatych. Kapelusz poduchowaty, później płaski o średnicy 3-10 cm, barwy brunatnej lub czerwonobrunatnej. Występowanie: lasy liściaste i iglaste, w głębokim humusie, często wśród mchów. Od lipca do października.

 

Tekst pochodzi ze strony www.wikipedia.pl

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *