Wyśmienite pierożki pochodzące z kuchni rumuńskiej
Składniki:
-
- 5 ziemniaków
- 3 łyżki stołowe oleju
- 1 cebula
- 3 jajka
- 3 łyżki stołowe tartej bułki
- 2 łyżki stołowe mąki
- 1 pietruszka
- sól
- 200 g świeżych grzybów
- 200 g wątróbki
- 4 łyżki masła
- sok z cytryny
- pieprz, sól
Sposób przyrządzenia:
Na silnie rozgrzanym oleju usmażyć pokrojoną na niewielkie kawałki wątróbkę i ugotowane świeże grzyby. Dodać sok z cytryny, pieprz, sól i wymieszać.
Ziemniaki ugotowane w łupinach obrać i przepuścić przez maszynkę. Cebulę i pietruszkę drobno pokroić, podsmażyć na oleju i połączyć z ziemniakami. Posolić i starannie wymieszać. Po ostudzeniu dodać 2 żółtka, całość dokładnie wymieszać i rozwałkować na grubość 3 cm, np. na stolnicy posmarowanej olejem. Szklanką wyciąć krążki, po czym obtoczyć je w mące, jajku i tartej bułce. Na placki położyć farsz, zlepić brzegi i smażyć na patelni z dwóch stron.
Przepis nadesłany na konkurs „Pierogowy Konkurs Pychotka ” przez Anię