Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kotlet wieprzowy Katsu-don

Składniki:

  • 7 szklanek ugotowanego na sypko ryżu
  • 4 kotlety schabowe bez kości
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, papryka

Panierka:

  • 3 łyżki mąki
  • 1 rozmieszane jajko
  • 1 szklanka tartej bułki

Sos:

  • 1 szklanka bulionu mięsnego
  • 6 łyżek sosu sojowego
  • 6 łyżek cukru
  • 4 łyżki wina białego półsłodkiego
  • 3 rozmieszane jajka
  • 8 łyżek zielonego groszku


Sposób przyrządzenia:
Z kotletów schabowych usunąć cały tłuszcz. Każdy kotlet przyprawić, obtoczyć w mące, jajku i tartej bułce. W dużej patelni mocno nagrzać „głęboki” olej. Smażyć kotlety przez około 4 minuty, obsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu, pokroić w pasy o szerokości około 2,5 cm. W misce wymieszać wszystkie składniki sosu, mieszankę przelać na patelnie, dodać pokrojone w paski  kotlety, podgrzewać przez 1 minutę. W głębokiej miseczce podać gorący ryż, a na nim ułożyć pasy kotleta wraz z sosem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *