Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kotlety z boczkiem w tymiankowej nucie

Składniki:

  • 4 kotlety,
  • 100 g boczku,
  • 2-3 cebule,
  • 1 łyżka oleju,
  • 150 g długiego ryżu,
  • 1/4 l wywaru z mięsa,
  • pieprz mielony,
  • 4 łyżeczki tymianku,
  • 2 łyżki masła, szczypiorek,
  • sól


Sposób przyrządzenia:
Boczek i obraną cebulę pokroić. W naczyniu rozgrzać olej, usmażyć boczek, dodać cebulę i obsmażyć na szklisto nie rumieniąc. Dodać umyty ryż, zalać wywarem,  posolić do  smaku i gotować około 15 minut. Kotlet obtoczyć w tymianku, oprószyć pieprzem, posolić i usmażyć na tłuszczu z obu stron. Ryż wyjąć na miskę, obłożyć kotletami, posypać posiekanym szczypiorkiem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *