Zupa jarzynowa po fińsku
Składniki:
- 1 kalafior
- 125 g marchewki
- 125 g groszku
- 3 ziemniaki
- 200 g fasolki szparagowej
- 5 rzodkiewek
- cukier
- 125 g szpinaku
- sól, pieprz
- masło
- mąka
- 1 filiżanka mleka
- 2 żółtka
- 1/2 filiżanki śmietany
- 200 g gotowanych krewetek
- (lub szyjek rakowych)
- koperek
Sposób przyrządzenia:
Jarzyny umyć, obrać. Kalafior podzielić na różyczki, ziemniaki i marchewkę pokroić w kostkę, fasolkę na kawałki, rzodkiewki przepołowić. 2 l wody zagotować z 2 łyżeczkami soli i łyżka cukru, włożyć warzywa bez szpinaku, przykryć, gotować 8 min, aż będą prawie miękkie. Dodać szpinak, gotować 5 min. Wywar przecedzić. 3 łyżki masła stopić, dodać 3 łyżki mąki. rozprowadzić mlekiem, wlać do wywaru. Żółtka, śmietanę, 3 łyżki wywaru wymieszać, dodać do zupy, doprawić pieprzem i solą. Warzywa oraz krewetki lub szyjki rakowe włożyć do zupy. Zupę podgrzać, lecz nie gotować. Posypać posiekanym koperkiem.