Składniki:
- 50 dkg odwłoków z krewetek
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 2 jajka
- 2/3 szklanki mleka
- 2 szklanki płatków migdałów
- 1/2 szklanki dżemu morelowego nisko słodzonego
- 1/2 szklanki dżemu truskawkowego nisko słodzonego
- 1 cytryna
- 1 limonka
- pieprz, sól, chili do smaku
- oliwa z oliwek
Sposób przyrządzenia:
Krewetki umyć i osuszyć. W misce wymieszać jajka, mąkę i mleko, przyprawić. Ciasto można modyfikować lecz musi mieć konsystencję ciasta naleśnikowego. W następnym naczyniu przygotować płatki migdałów. Na patelni rozgrzać około jednej szklanki oliwy z oliwek. Krewetki zanurzyć w cieście i dokładnie obtoczyć w migdałach, po czym po kilka sztuk wkładać na rozgrzaną oliwę z oliwek smażyć około 5 minut do uzyskania złocistego koloru. Dżem morelowy przyprawić ostrą papryką chili, dżem truskawkowy doprawić sokiem z cytryny i limonki podawać jaki dip. Podawać z jarzynami blanszowanymi.