Składniki:
- ½ kg białej lub innej kiełbasy
- 1 szklanka fasoli konserwowej
- ½ szklanki pokrojonej cebuli
- ½ szklanki oczyszczonej, pokrojonej papryki
- 3 pokrojone w kostkę pomidory
- 1/3 szklanki pikantnego keczupu
- 2 łyżki oleju
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Białe kiełbaski nakłuć widelcem, zalać w rondlu wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować 30 minut na bardzo małym ogniu. Można też kiełbaski usmażyć. Na dużej patelni rozgrzać olej, dodać cebulę i paprykę, przesmażyć mieszając, po kilku minutach dodać pozostałe składniki, wymieszać, przyprawić do smaku, dusić 5 minut. Do tak przygotowanej fasoli dodać sparzone kiełbaski, dusić razem jeszcze 5 minut. Podawać z pieczywem.