Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Fasola po turecku z krewetkami

Składniki:

    • 1 szklanka kolorowej fasoli, świeżej lub konserwowanej
    • 1 szklanka mrożonych krewetek konserwowych
    • 6 młodych cebulek dymka
    • 5 pokrojonych w plastry pieczarek
    • 1 łyżka cukru
    • sok z ½ cytryny
    • 1/8 łyżeczki soli
    • 1 łyżka oliwy
    • 1 łyżka posiekanego koperku
    • 1 pokrojony w kostkę pomidor
    • ½ szklanka wody lub ¼ w przypadku użycia fasoli konserwowanej

    Sos jogurtowy:

    • 1 szklanka gęstego jogurtu
    • 2 posiekane ząbki czosnku
    • ½ łyżeczki soli


    Sposób przyrządzenia:
    Wszystkie składniki sosu zmiksować dokładnie. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać posiekane cebulki dymki i pieczarki, przesmażyć mieszając. Dodać do rondla pozostałe składniki, dusić powoli aż fasola zmięknie. Na końcu dodać rozmrożone, wypłukane krewetki. Dusić jeszcze 5 minut. Jeśli używamy fasoli konserwowej należy ją dokładnie wypłukać na sicie i ograniczyć o połowę ilość dodanej do rondla wody. Podawać  z ryżem ugotowanym na sypko, z dodatkiem sosu jogurtowego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *