Składniki:
- 1 szklanka kolorowej fasoli, świeżej lub konserwowanej
- 1 szklanka mrożonych krewetek konserwowych
- 6 młodych cebulek dymka
- 5 pokrojonych w plastry pieczarek
- 1 łyżka cukru
- sok z ½ cytryny
- 1/8 łyżeczki soli
- 1 łyżka oliwy
- 1 łyżka posiekanego koperku
- 1 pokrojony w kostkę pomidor
- ½ szklanka wody lub ¼ w przypadku użycia fasoli konserwowanej
- 1 szklanka gęstego jogurtu
- 2 posiekane ząbki czosnku
- ½ łyżeczki soli
Sos jogurtowy:
Sposób przyrządzenia:
Wszystkie składniki sosu zmiksować dokładnie. W rondlu rozgrzać oliwę, dodać posiekane cebulki dymki i pieczarki, przesmażyć mieszając. Dodać do rondla pozostałe składniki, dusić powoli aż fasola zmięknie. Na końcu dodać rozmrożone, wypłukane krewetki. Dusić jeszcze 5 minut. Jeśli używamy fasoli konserwowej należy ją dokładnie wypłukać na sicie i ograniczyć o połowę ilość dodanej do rondla wody. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko, z dodatkiem sosu jogurtowego.