Składniki:
- 25 dkg pokrojonej w grubą kostkę wieprzowiny
- 25 dkg pokrojonej w grubą kostkę wołowiny
- 2 łyżki oliwy
- ½ pokrojonej w kostkę cebuli
- ½ pokrojonej w kostkę zielonej papryki
- 5 pokrojonych w grubą kostkę ziemniaków
- 2 pokrojone pomidory
- 2 pokrojone w plastry marchewki
- 25 dkg pokrojonej w grubą kostkę dyni
- 2 l bulionu mięsnego
- 1 liść laurowy
- szczypta szafranu
- sól, papryka, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
W dużym rondlu rozgrzać oliwę, dodać czosnek, cebulę i paprykę, smażyć chwilę mieszając. Dodać mięso, smażyć 15 minut. Zalać wszystko bulionem, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu około 20 minut. Dodać pozostałe składniki i gotować do momentu aż ziemniaki będą miękkie, a zupa się zagęści. Jeśli zupa będzie zbyt rzadka zagęścić dodając łyżkę mąki rozmieszaną z ½ szklanki wody.