Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żur wigilijny Kasi

Polskie potrawy Wigilijne tylko na pychotka.pl. Dziś przepis na żur Wigilijny. Przepis zawiera: suszone grzyby, marchewkę, pietruszkę i zakwas. 
 

Składniki:

  • 40 g suszonych grzybów
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • ½ selera
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziaren pieprzu
  • 2 litr wody
  • 250 ml zakwasu na żurek 
  • 50ml słodkiej śmietany 36%
  • sól
  • pieprz

Sposób wykonania:

  1. Grzyby zalać wodą i odstawić na noc.
    Następnego dnia, odcedzić je i przełożyć do garnka.
    Dodać obraną marchewkę, pietruszkę i seler.
    Zalać całość wodą.
    Wrzucić jeszcze ziele angielskie, ziarenka pieprzu i listki laurowe.
    Gotować około 30 minut do miękkości warzyw.
    Wówczas całość przecedzić.
    Ponownie włożyć grzyby i wlać żurek, zagotować.
    Całość zaprawić śmietaną.
    Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *