Jeśli święta Bożego Narodzenia to nie może zabraknąć na naszych stołach aromatycznego czerwonego barszczu. Do jego wykonania potrzebujesz: buraków, marchewki, majeranku.
Składniki:
- 2l wody
- 1/2 kg buraków
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek startego selera
- 1 łyżka majeranku
- 2 liście laurowe
- 4 ziela angielskie
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżka cukru
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Buraki ułożyć na blasze do pieczenia.Wstawić do piekarnika i upiec po czym obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki.Przełożyć buraki do garnka.Dodać obrane marchewki, pietruszkę i seler starte na tarce.Zalać całość wodą.Wrzucić listki laurowe, ziele angielskie i majeranek.Gotować na małym ogniu do miękkości wszystkich warzyw.Wówczas przecedzić wywar.Doprawić go do smaku sokiem z cytryny, majerankiem, solą, pieprzem i cukrem.
Liczba porcji: 4