Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wigilijny barszcz Marii

Jeśli święta Bożego Narodzenia to nie może zabraknąć na naszych stołach aromatycznego czerwonego barszczu. Do jego wykonania potrzebujesz: buraków, marchewki, majeranku. 
 

Składniki:

  • 2l wody
  • 1/2 kg buraków 
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • kawałek startego selera
  • 1 łyżka majeranku
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • sok z 1/2 cytryny
  • 1 łyżka cukru
  • sól
  • pieprz

 

Sposób wykonania:

  1. Buraki ułożyć na blasze do pieczenia.
    Wstawić do piekarnika i upiec po czym obrać ze skórki i pokroić na mniejsze kawałki.
    Przełożyć buraki do garnka.
    Dodać obrane marchewki, pietruszkę i seler starte na tarce. 
    Zalać całość wodą.
    Wrzucić listki laurowe, ziele angielskie i majeranek.
    Gotować na małym ogniu do miękkości wszystkich warzyw.
    Wówczas przecedzić wywar.
    Doprawić go do smaku sokiem z cytryny, majerankiem, solą, pieprzem i cukrem. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *