Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Krem z dyni Martyny

Nie wiesz co przygotować z dyni? Wypróbuj przepis na aksamitny dyniowy krem. Do jego wykonania potrzebujesz: dyni, czosnku, cebuli. 
 
 

Składniki:

  • 1 kg dyni
  • 2 l bulionu warzywnego
  • 100 ml śmietany kremówki
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki masła
  • szczypta mielonej gałki muszkatołowej
  • sól
  • pieprz
  • kwaśna  śmietana
 

Sposób wykonania:

  1. Obraną cebulę posiekać a czosnek przecisnąć przez praskę.
    Wrzucić razem do garnka z rozgrzanym masłem.
    Lekko zeszklić po czym wrzucić obraną dynię pokrojoną w kostkę.
    Razem przesmażyć.
    Wówczas zalać całość bulionem warzywnym.
    Dodać gałkę muszkatołową do smaku i trzymać na ogniu do miękkości dyni.
    Wówczas zdjąć garnek z ognia. 
    Wlać śmietanę kremówkę i całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.
    Gotowy doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Przed podaniem udekorować kwaśną śmietaną. 
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *