Przepyszny, aksamitny krem z dyni. Wypróbuj przepis Olgi na jego wykonanie. Lista zakupów: dynia, marchewka, bulion, czosnek.
Składniki:
- 1,5 kg dyni
- 2 marchewki
- 1 cebula
- 1,5 l bulionu warzywnego
- 150 ml mleczka kokosowego
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki suszonego imbiru
- 4 łyżki oleju
- sól
- pieprz
- pestki dyni do posypania
Sposób wykonania:
-
Obraną cebule posiekać a czosnek przecisnąć przez praskę.Wrzucić razem do rodnelka.Dorzucić obraną dynie pokrojoną na mniejsze kawałki.Razem przesmażyć po czym zalać całość bulionem.Dodać jeszcze obraną marchewkę pokrojoną na plasterki.Gotować na małym ogniu do miękkości warzyw.Wówczas zdjąć garnek z ognia.Wlać mleko kokosowe i dokładnie zblendować na gładki, jednolity krem.Gotowy doprawić do smaku imbirem, solą i pieprzem.Przed podaniem posypać pestkami dyni.
Liczba porcji: 5