Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Żeberka z grilla Oli

Lato w pełni, więc dziś przepis na soczyste grillowane żeberka. Do ich wykonania potrzebujesz: żeberek, czosnku, miodu i musztardy. 
 
 

Składniki:

  • 1 kg żeberek
  • 5 ząbków czosnku
  • 1,5 łyżki majeranku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka dowolnej musztardy
  • 150 ml wytrawnego czerwonego wina
  • 100 ml oliwy
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Żeberka dokładnie oczyścić i podzielić na mniejszą porcję.
    Następnie obrany czosnek przecisnąć przez praskę. 
    Dodać do niego majeranek, słodką paprykę.
    Następnie dodać jeszcze miód i musztardę.
    Wlać wino i oliwę.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Doprawić do smaku solą oraz pieprzem. 
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć żeberka.
    Odstawić je na około 3 godziny.
    Po tym czasie kłaść na rozgrzanym ruszcie. 
    Grillować z obu stron. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *