Ciekawa wariacja na temat omletu. Dziś przepis na omlet z groszkiem. Do jego wykonania potrzebujesz: jajek, groszku, cebulki i mleka.
Składniki:
- 4 jajka
- ½ małej puszki groszku konserwowego
- 1 cebulka
- 2 łyżki mleka
- 1 łyżka masła
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Cebulkę obrać i drobno posiekać.Wrzucić na patelnie z rozgrzanym masłem.Trzymać na ogniu, aż zmięknie.Do miseczki wbić jajka.Dodać do nich mleko.Razem rozbić na gładką masę.Doprawić ją do smaku solą oraz pieprzem.Jajeczną masę wylać na cebulkę.Podważając brzegi trzymać na małym ogniu, aż jajka zaczyna się ścinać.Wówczas rozsypać na omlecie odsączony z zalewy groszek.Pozostawić na ogniu, aż jajka całkowicie się zetną.
Liczba porcji: 2