Składniki:
- 50 dkg wieprzowiny
- 70 dkg kiszonej kapusty
- 4 ziemniaki
- 15 dkg cebuli
- 1 marchewka
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki smalcu
- 2 liście laurowe
- natka pietruszki
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Umyte i osuszone mięso pokroić w grubą kostkę. Na patelni rozgrzać smalec, dodać mięso, obrumienić. W rondlu zalać obrumienić mięso 1,5 litra wody, dodać liście laurowe gotować na małym ogniu. Cebule i marchew obrać, pokroić w piórka i dodać do gotującego się wywaru. Ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i gdy mięso będzie prawie miękkie dodać do wywaru. Po piętnastu minutach dodać wypłukana kapustę. Dogotować, przyprawić i podawać posypując posiekaną natka pietruszki.