Przepisy na wieprzowinę warte spróbowania. Wieprzowa przekąska na patyku. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: wieprzowiny, czosnku, cynamonu i kuminu.
Składniki:
- 750 gram szynki wieprzowej
- 2 ząbki czosnku
- ½ łyżeczki cynamonu
- ½ łyżeczki kminu rzymskiego
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- ½ łyczki ostrej papryki
- 200 ml soku z pomarańczy
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Wieprzowinę dokładnie oczyścić.Następnie dużym nożem odcinać od niej cienkie plasterki.Obrany czosnek przecisnąć przez praskę i zalać go sokiem z pomarańczy.Dodać jeszcze cynamon, kmin, oregano oraz ostrą paprykę.Dokładnie wymieszać i doprawić jeszcze do smaku solą oraz pieprzem.Do powstałej marynaty wrzucić mięso.Wstawić do lodówki i marynować całą noc.Następnego dnia nabijać kawałki mięsa na patyczki od szaszłyków.Ułożyć je na ruszcie i wstawić do piekarnika rozgrzanego do 190 stopni.Piec około 45 minut.
Liczba porcji: 5