Składniki:
-
- 1 kg piersi z kurczaka
- 2/3 szklanki zmiksowanych winogron bezpestkowych
- 2 łyżki masła
- 1 jabłko pokrojone na ósemki
- ½ szklanki drobno pokrojonego selera naciowego
- ½ szklanki konfitury z żurawin
- ¾ szklanki mąki kukurydzianej
- 2 łyżki oleju
- tymianek
- sól, pieprz
Sposób przyrządzenia:
Piekarnik nagrzać do 175 stopni C. W rondlu rozgrzać masło, dodać zmiksowany winogron, żurawiny, jabłko i seler naciowy. Dusić mieszając aż sos zacznie gęstnieć. Odstawić w ciepłe miejsce. W miseczce wymieszać mąkę kukurydzianą, tymianek, sól i pieprz. Mięso umyć, otrząsnąć z wody i jeszcze mokre obtoczyć w mące z dodatkami. Na patelni rozgrzać olej o obsmażyć filety na złoty kolor. Na blasze do pieczenia ułożyć obrumienione porcje mięsa, polać przygotowanym sosem i wstawić do nagrzanego piekarnika na 45 minut. Podawać z ziemniakami lub ryżem z dodatkiem jarzyn lub surówki.