Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Szaszłyki Kacpra

Poznaj przepis na soczyste szaszłyki z szynki. Do ich wykonania oprócz mięsa potrzebujesz: sosu sojowego, miodu, czosnku i oleju rzepakowego. 
 

Składniki:

  • 1 kg szynki
  • 6 łyżek oleju rzepakowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
  • sól
  • pieprz

 

Sposób wykonania:

  1. Mięso dokładnie oczyścić i pokroić w kostkę. 
    Następnie do miseczki przelać olej rzepakowy, sos sojowy oraz miód.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Wówczas dodać obraną cebulę drobno posiekaną, czosnek przeciśnięty przez praskę. 
    Dodać jeszcze oregano, bazylię i majeranek.
    Ponownie wymieszać i doprawić do smaku słodką papryką, solą i pieprzem.
    Do powstałej marynaty wrzucić mięso.
    Marynować około 3 godzin.
    Po tym czasie nabijać mięso na patyczki od szaszłyków.
    Kłaść je na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto ze wszystkich stron.
     

Liczba porcji: 5

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *