Poznaj przepis na soczyste szaszłyki z szynki. Do ich wykonania oprócz mięsa potrzebujesz: sosu sojowego, miodu, czosnku i oleju rzepakowego.
Składniki:
- 1 kg szynki
- 6 łyżek oleju rzepakowego
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka miodu
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 czerwonej cebuli
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Mięso dokładnie oczyścić i pokroić w kostkę.Następnie do miseczki przelać olej rzepakowy, sos sojowy oraz miód.Całość dokładnie wymieszać.Wówczas dodać obraną cebulę drobno posiekaną, czosnek przeciśnięty przez praskę.Dodać jeszcze oregano, bazylię i majeranek.Ponownie wymieszać i doprawić do smaku słodką papryką, solą i pieprzem.Do powstałej marynaty wrzucić mięso.Marynować około 3 godzin.Po tym czasie nabijać mięso na patyczki od szaszłyków.Kłaść je na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto ze wszystkich stron.
Liczba porcji: 5