Nie wiesz jak przygotować tuńczyka? Wypróbuj przepis na pyszne steki z tuńczyka z grilla. Lista zakupów: tuńczyk, sok z pomarańczy, czosnek i sos sojowy.
Składniki:
- 4 steki z tuńczyka
- 1/4 szkl soku pomarańczowego
- 1/4 szkl sosu sojowego
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1/2 posiekanego świeżego oregano
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Steki z tuńczyka delikatnie oczyścić.Następnie do miseczki przelać sok z pomarańczy.Dodać do niego sos sojowy, oliwę z oliwek i sok z cytryny.Dokładnie wymieszać.Wrzucić jeszcze oregano oraz obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.Dokładnie wymieszać i na koniec doprawić do smaku pieprzem.Powstałą marynatą natrzeć steki z tuńczyka.Odstawić na około 30 minut.Po tym czasie kłaść tuńczyka na rozgrzanym ruszcie i smażyć z obu stron po kilka minut.
Liczba porcji: 4