Mocno aromatyczne pesto bazyliowe przepisu Tadeusza. Aby go wykonać potrzebujesz: bazylii, czosnku, orzeszków pinii i parmezanu.
Składniki:
- 2 duże garści bazylii
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki orzeszków pinii
- 10 g tartego parmezanu
- 70 ml oliwy extra vergine
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę.Następnie na suchej patelni uprażyć orzeszki pinii.Wówczas przełożyć je do moździerza.Dodać czosnek, bazylię i starty parmezan.Polać całość oliwą z oliwek.Wsypać jeszcze szczyptę soli i pieprzu do smaku.Całość dokładnie ucierać do uzyskania gładkiego, jednolitego pesto.Gdyby wyszedł za gęsty dodać jeszcze odrobinę oliwy z oliwek.
Liczba porcji: 4