Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Grillowana pierś z indyka Bereniki

Przepis na soczystą, grillowaną pierś z indyka pomysłu Bereniki. Do wykonania tego przepisu potrzebujesz: piersi z indyka, czosnku, oliwy z oliwek i sosu balsamicznego. 
 

Składniki

  • 1 pierś z indyka 
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Pierś z indyka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku. 
    Następnie obrany czosnek przecisnąć przez praskę.
    Zalać go oliwą z oliwek.
    Dodać jeszcze ocet balsamiczny oraz sos sojowy i dokładnie wymieszać.
    Wówczas dodać jeszcze ostra paprykę i tymianek.
    Ponownie wymieszać i doprawić do smaku solą oraz pieprzem.
    Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.
    Marynować przez kilka godzin.
    Po tym czasie kłaść na rozgrzanym ruszcie i grillować na złoto z obu stron.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *