Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Fasola w walijskim sosie

Skład:

  • 40dkg fasoli
  • 2 selery (30dkg)
  • 3 cebule
  • 2 jabłka
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 15dkg żółtego utartego sera
  • sól
  • cukier
  • czerwona sproszkowana papryka

Sposób przyrządzenia:
Fasolę przebrać, umyć, namoczyć i pozostawić na noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie. Miękką osolić i odstawić. Selery i jabłka umyć, obrać i pokroić. Dodać pokrojoną cebulę, osolić, zalać wrzącą wodą (1,5 szklanki), ugotować do miękkości, ostudzić i zmiksować lub przetrzeć przez sito. Przecier podgrzać, dodać koncentrat pomidorowy, roztarty z solą czosnek; przyprawić do smaku solą, sproszkowaną ostrą papryką i cukrem.
Fasolę odcedzić, zalać gorącym sosem i posypać utarty serem. Podawać jako samodzielną potrawę, z dodatkiem surówek.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *