Skład:
- 40dkg fasoli
- 2 selery (30dkg)
- 3 cebule
- 2 jabłka
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 ząbki czosnku
- 15dkg żółtego utartego sera
- sól
- cukier
- czerwona sproszkowana papryka
Sposób przyrządzenia:
Fasolę przebrać, umyć, namoczyć i pozostawić na noc. Następnego dnia ugotować w tej samej wodzie. Miękką osolić i odstawić. Selery i jabłka umyć, obrać i pokroić. Dodać pokrojoną cebulę, osolić, zalać wrzącą wodą (1,5 szklanki), ugotować do miękkości, ostudzić i zmiksować lub przetrzeć przez sito. Przecier podgrzać, dodać koncentrat pomidorowy, roztarty z solą czosnek; przyprawić do smaku solą, sproszkowaną ostrą papryką i cukrem.
Fasolę odcedzić, zalać gorącym sosem i posypać utarty serem. Podawać jako samodzielną potrawę, z dodatkiem surówek.