Składniki:
-
- 1 kurczak około 2 kg podzielony na małe porcje
- 50 dkg słodkich ziemniaków (yams) pokrojonych w grubą kostkę
- sok z pomarańczy
- 1 biała część pora drobno pokrojona
- 4 ząbki rozgniecione czosnku
- sok z jednej pomarańczy
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu balsamicznego
- 1 łyżka posiekanego rozmarynu
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Wymieszać składniki marynaty. Podzielonego na porcje kurczaka zamarynować w przygotowanej marynacie na około 30 minut. Piekarnik nagrzać do temperatury 210 stopni C. W naczyniu żaroodpornym ułożyć porcje kurczaka obkładając go ziemniaczaną kostką i posiekanym porem. Całość podlać pozostałą marynatą. Piec potrawę przez około 1 godzinę. Odlać powstały sos do rondla, doprowadzić do wrzenia, dodać sok pomarańczowy i rozmaryn, zredukować lub zagęścić mąką. Potrawę ułożyć na półmisku, polać sosem, udekorować listkami rozmarynu.