Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Karp w galarecie Celiny

Jeśli wigilia to nie może zabraknąć na niej karpia. Podajemy przepis Celiny na pysznego karpia w galarecie. Przepis zawiera: filety z karpia, listki laurowe, ziele angielskie i żelatyna. 
 

Składniki:

  • 250 g fileta z karpia 
  • 2 listki laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 1/2 łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka soli
  • 500 ml wody
  • 4 łyżeczki żelatyny 
  • 1 łyżka octu

 

Sposób wykonania:

  1. Filety z karpia dokładnie oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki.
    Następnie do garnka wlać 500 ml wody.
    Dodać do niej listki laurowe, ziele angielskie, sól i ziarenka pieprzu.
    Całość zagotować. 
    Wówczas delikatnie dodać do niej rybę.
    Trzymać na małym ogniu około 10 minut pod przykryciem.
    Po tym czasie wyjąć delikatnie rybę do ostygnięcia.
    Do pozostałego wywaru dodać żelatynę rozpuszczona w odrobinie wody.
    Ułożyć rybę w naczyniu i zalać galaretą.
    Można dodać kawałki warzyw np. marchewkę czy natkę pietruszki. 
    Odstawić do całkowitego zastygnięcia.
    Podawać skropione octem.
     

Liczba porcji: 6

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *