Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Świąteczny żurek z grzybami Agaty

Znakomite potrawy wigilijne znajdziesz tylko na pychotka.pl. Dziś przepis na świąteczny żurek z grzybami. Do jego wykonania potrzebujesz: żurku, prawdziwków, borowików i śmietany.  
 

Składniki:

  • 250 ml żurku 
  • 150 g mrożonych borowików
  • 200 g mrożonych prawdziwków
  • kilka suszonych podgrzybków
  • 2 łyżki śmietany
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Suszone grzyby zalać wodą.
    Odstawić na całą noc.
    Następnego dnia je odsączyć i pokroić na mniejsze kawałki. 
    Do wywaru z grzybów wlać jeszcze 2 l wody i zagotować.
    Wówczas mrożone i suszone grzyby.
    Gotować do miękkości grzybów.
    Wówczas wlać żurek.
    Ponownie zagotować i zaprawić śmietaną.
    Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem. 
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *