Dla miłośników mięsa. Zbiór znakomitych przepisów. Kąski z indyka Weroniki to nasza dzisiejsza pozycja. Przepis zawiera: piersi z indyka, oliwę z oliwek, sok z cytryny i sos sojowy.
Składniki:
- 2 duże piersi z indyka
- 1 szkl oliwy z oliwek
- 1/2 szkl sosu sojowego
- sok z 4 cytryn
- 1/4 szkl musztardy
- 1/2 szkl posiekanej świeżej szałwii
- 1/2 szkl posiekanego świeżego oregano
- 1/2 szkl posiekanej świeżej natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka czerwonej papryki w proszku
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Piersi z indyka dokładnie oczyścić i pokroić na małe kawałki,.Następnie do oliwy z oliwek dodać sos sojowy, sok z cytryn i musztardę.Wrzucić szałwię, oregano, natkę pietruszki oraz obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.Całość dokładnie wymieszać.Doprawić do smaku sola, pieprzem oraz papryką w proszku.Do powstałej marynaty wrzucić mięso.Marynować około 2 godzin.Po tym czasie nabijać mięso na patyczki od szaszłyków.Kłaść je na rozgrzanym ruszcie w piekarniku do około 190 stopni.Piec co jakiś czas przewracając, aby mięso równomiernie się zarumieniło.
Liczba porcji: 4