Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Kąski z indyka Weroniki

Dla miłośników mięsa. Zbiór znakomitych przepisów. Kąski z indyka Weroniki to nasza dzisiejsza pozycja. Przepis zawiera: piersi z indyka, oliwę z oliwek, sok z cytryny i sos sojowy. 
 

Składniki:

  • 2 duże piersi z indyka 
  • 1 szkl oliwy z oliwek
  • 1/2 szkl sosu sojowego
  • sok z 4 cytryn
  • 1/4 szkl  musztardy 
  • 1/2 szkl posiekanej świeżej szałwii
  • 1/2 szkl posiekanego świeżego oregano
  • 1/2 szkl posiekanej świeżej natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1 łyżka czerwonej papryki w proszku
  • sól
  • pieprz
 

Sposób wykonania:

  1. Piersi z indyka dokładnie oczyścić i pokroić na małe kawałki,.
    Następnie do oliwy z oliwek dodać sos sojowy, sok z cytryn i musztardę.
    Wrzucić szałwię, oregano, natkę pietruszki oraz obrany czosnek przeciśnięty przez praskę.
    Całość dokładnie wymieszać.
    Doprawić do smaku sola, pieprzem oraz papryką w proszku.
    Do powstałej marynaty wrzucić mięso.
    Marynować około 2 godzin.
    Po tym czasie nabijać mięso na patyczki od szaszłyków.
    Kłaść je na rozgrzanym ruszcie w piekarniku do około 190 stopni.
    Piec co jakiś czas przewracając, aby mięso równomiernie się zarumieniło.
     

Liczba porcji: 4

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *