Znakomity, aksamitny krem z soczewicy pomysłu marka. Do jego wykonania potrzebujesz: soczewicy, marchewki, pomidorów i cebuli.
Składniki:
- 1,5 l bulionu
- 1,5 szkl soczewicy
- 1 marchewka
- kawałek selera
- 2 cebule
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka majeranku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- sól
- pieprz
- śmietana do podania
Sposób wykonania:
-
Soczewicę zalać wodą i odstawić na cała noc.Następnego dnia odcedzić i przełożyć do garnka.Dodać obraną marchewkę oraz seler pokrojone na małe kawałki.Obraną cebulę i czosnek posiekać, przesmażyć na rozgrzanej oliwie z oliwek i dopiero potem dodać do reszty skalników.Zalać całość bulionem i gotować do miękkości soczewicy.Wówczas zdjąć garnek z ognia i całość dokładnie zmiksować na gładki, jednolity krem.Gotowy doprawić do smaku solą, pieprzem oraz majerankiem.Przed podaniem udekorować keksem kwaśnej śmietany.
Liczba porcji: 4