Przepis na pyszny sos serowy, idealny do podania do warzywnych przekąsek. Aby go przygotować potrzebujesz: żółtego sera, masła, mleka i gałki muszkatołowej.
Składniki:
- 30 dag żółtego sera
- 2 łyżki masła
- 2 szkl mleka
- ¾ szkl mąki pszennej
- ½ łyżeczki gałki muszkatołowej
- sól
- pieprz
- natka pietruszki
Sposób wykonania:
-
W rondelku rozgrzać masło.Wówczas dodać do niego mąkę i energicznie mieszając przesmażyć ją.Gdy mąką się zarumieni rozprowadzić całość mlekiem.Dodać gałkę muszkatołową oraz pieprz.Trzymać na małym ogniu do zgęstnienia.Następnie dodawać partiami starty ser.Mieszać do połączenia się wszystkich składników.Na koniec doprawić do smaku solą oraz pieprzem i posypać posiekaną natką pietruszki.
Liczba porcji: 4