Pychotka.pl – Przepisy Kulinarne

Wołowina po pastersku

Składniki:

    • 80 dkg wołowiny bez kości pokrojonej w grubą kostkę
    • 1/3 szklanki mąki
    • 3 łyżki oleju
    • 15 dkg piure pomidorowego
    • 2 pomidory pokrojone w ćwiartki
    • 1 szklanka wywaru mięsnego
    • 1 cebula pokrojona w pół plasterki
    • ½ łyżeczki papryki
    • ½ łyżeczki tymianku
    • 3 obrane ziemniaki pokrojone w kostkę
    • 2 szklanki mini marchewek
    • sól, pieprz


    Sposób przyrządzenia:
    Wołowinę przyprawić, obtoczyć w mące. W dużym rondlu rozgrzać olej i obrumienić na nim mięso. Podlać wywarem mięsnym, dodać przyprawy i dusić na małym ogniu przez 90 minut. Ponieważ potrawa lubi się przypalać należy ją dosyć często mieszać i uzupełniać odparowany wywar. Do podduszonego mięsa dodać marchewki, ziemniaki i cebulę. Gdy składniki potrawy będą miękkie dodać piure pomidorowe i pomidory, gotować jeszcze razem przez około 10 minut. Potrawa ta znakomicie smakuje ugotowana w kociołku nad ogniskiem. Podawać z pieczywem.

1 comment for “Wołowina po pastersku

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *