Pyszne przepisy kulinarne z kategorii: drób. Tym razem kurczak przepisu Laurowy. Do jego wykonania będziesz potrzebować: pałek z kurczaka, musztardy, oliwy z oliwek i soku z cytryny.
Składniki:
- skladniki zamien
- skladniki zamien
- ½ kg pałek z kurczaka
- ½ łyżeczki curry
- ½ łyżeczki imbiru mielonego
- ½ łyżeczki papryki ostrej
- 3 łyżki musztardy
- sok z 1 cytryny
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 szkl oliwy z oliwek
- kilka gałązek rozmarynu
- sól
- pieprz
Sposób wykonania:
-
Kurczaka dokładnie oczyścić i osuszyć na papierowym ręczniku.Następnie do miseczki przelać oliwę z oliwek oraz sok z cytryny.Dokładnie wymieszać po czym dodać musztardę, obrany czosnek przeciśnięty przez praskę, curry i imbir.Dodać jeszcze ostrą paprykę oraz sól i pieprz do smaku.Całość dokładnie wymieszać.Powstałą marynatą dokładnie natrzeć mięso.Wstawić do lodówki na kilka godzin.Po tym czasie wyjąć pałki z lodówki.Przełożyć je do naczynia do zapiekania.Dodać jeszcze gałązki rozmarynu.Wstawić je do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i piec około 50 minut.
Liczba porcji: 4